Tabouleh με τριμμένη φέτα και γαρίδες
Κεμπάπ από ρεβίθια και κους κους
Ρεβύθια ελεύθερα αλλά και παντρεμένα
Ταμπουλέ σαλάτα, κοινώς μαϊντανοσαλάτα
Φασόλια χάντρες με λουκάνικα στο φούρνο
Tabouleh με τριμμένη φέτα και γαρίδες
Ελαφριά συνταγή με πλιγούρι και γαρίδες. Σε συνδυασμό με την τριμμένη φέτα το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο. Έχει μόλις 297 θερμίδες...
Συστατικά
-
1 φλιτζάνι πλιγούρι ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
¼ του φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
-
2 κ.σ ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Κύμινο
-
Ξερό δυόσμο
-
250 γρ γαρίδες καθαρισμένες (προτίμησε αυτές που δεν έχει αφαιρεθεί η ουρά τους)
-
1 μεγάλο αγγουράκι τουρσί καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
-
1 φλιτζάνι ντομάτα σε κυβάκια
-
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
-
¼ του φλιτζανιού τριμμένη φέτα
Τρόπος μαγειρέματος
1 Βάλε 1 ½ φλιτζάνι νερό να βράσει και πρόσθεσε το πλιγούρι. Αφού πάρει μια βράση, σκέπασε την κατσαρόλα κλείσε τη φωτιά και άσε το πλιγούρι να σταθεί 25 λεπτά
2 Σε ένα μπολ ανακάτεψε 1 κ.γ μαϊντανό με το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κύμινο και τον δυόσμο
3 Βάλε σε ένα μικρό κατσαρολάκι νερό να βράσει και πρόσθεσε τις γαρίδες να βράσουν για 1-2 λεπτά. Στράγγιξε και ξέπλυνε κάτω από κρύο νερό
4 Βάλε το πλιγούρι σε μια σαλατιέρα και πρόσθεσε τις γαρίδες, το αγγουράκι, την ντομάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
5 Πρόσθεσε το dressing
6 Σερβίρεται δροσερό!
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ΦΑΚΕΣ
Συστατικά συνταγής
-
1 πακέτο των 500 γρ. φακές ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-
3 καρότα ψιλοκομμένα
-
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
-
2 πράσα ψιλοκομμένα
-
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-
1 λίτρο νερό
-
4 κουταλιές της σούπα ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
-
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
Οδηγίες συνταγής
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα καρότα, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ζωμό και το νερό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Βάζουμε τα περιεχόμενα σε ένα μπλέντερ ή σε ένα πολυκοπτικό, τις φακές και τις πολτοποιούμε. Αλατοπιπερώνουμε
Κεμπάπ από ρεβύθια και κους κους
συστατικά
300 γρ ρεβίθια βρασμένα ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
125 γρ κους κους
3 ντομάτες
3 κρεμμύδια ξερά
½ φλ. κόκκινο κρασί
2 κ. σούπας σόγια σος
2 κ. σούπας μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
δενδρολίβανο, θυμάρι
πίτες για σουβλάκια
οδηγίες
Μουσκεύουμε το κους κους σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε την μία ντομάτα και κόβουμε σε χοντρές φέτες το ένα κρεμμύδι. Τα βάζουμε στο πολυμίξερ με το κους κους, τα ρεβίθια, το κρασί, τη σόγια σος, την μουστάρδα, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όσο δενδρολίβανο και θυμάρι θέλουμε, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε το μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα για να σφίξει.
Πλάθουμε το μείγμα σε κροκέτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C 10-15 λεπτά περίπου. Κόβουμε τις πίτες σε μικρότερα κομμάτια, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 C.
Πολτοποιούμε τις υπόλοιπες ντομάτες στο μίξερ με τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό, και σερβίρουμε με τα κεμπάπ και τις ψημένες πίτες. Μπορούμε ακόμη να τα συνοδέψουμε με δροσερή σάλτσα από γιαούρτι που θα την προετοιμάσουμε ως εξής: Ανακατεύουμε 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό με 4 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη, 1 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο τριμμένη και από 1 πρέζα κύμινο και κόλιανδρο σκόνη.
Κουκιά ξερά κοκκινιστά
Μιας και αρκετοί φίλοι μας νηστεύουν αυτές τις μέρες, ας δώσουμε και μια πολύ νόστιμη νηστίσιμη συνταγή.
Κουκιά, έτσι όπως τα φτιάχνει η μανούλα μου!
Υλικά για 4 έως 5 πιάτα
1 σακουλάκι κουκιά ξερά 500γρ. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα τριμμένη
2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
λίγο δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκιά στο νερό για να μουλιάσουν, περίπου 10 ώρες (συνήθως τα βάζουμε το βράδυ και τα μαγειρεύουμε την επόμενη).
Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε το μαυράκι που έχουν στην διχαλίτσα τους. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα κουκιά για να πάρουν καμιά δεκαριά βράσεις, δηλαδή μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει το νερό. Τα σουρώνουμε.
Tσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 3 ποτήρια νερό.
Μόλις ζεσταθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε τα κουκιά, την δάφνη, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και το αλάτι με το πιπέρι.
Στην πορεία του μαγειρέματος θα χρειασθεί να προσθέσουμε νερό σύμφωνα με τα γούστα μας.
Σε τρία τέταρτα με μια ώρα θα είναι μάλλον έτοιμα, εξαρτάται βέβαια και από τα κουκιά, εάν είναι βραστερά ή κρατάνε.
Καλό είναι να έχουν λίγο ζουμάκι όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα, γιατί όταν κρυώνουν πήζουν λίγο. Η δε σαλτσούλα του προσφέρεται για μεγάλες βουτιές !!!!!
ΤΙΡ:
Ο τρόπος για να το βγάλετε το μαυράκι είναι ο εξής:
Πιάνουμε το κουκί με τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού μας χεριού, το μαυράκι να κοιτάει προς τα επάνω, με το δεξί μας χέρι κρατάμε το μαχαίρι και το βάζουμε πίσω στην μεριά του δείκτη και παράλληλα με το μαυράκι, πιέζουμε το μαχαίρι προς τα κάτω και γλύφοντας προχωράμε στο αυλάκι που υπάρχει, μέσα πάντα από το μαυράκι και τελειώνουμε βγάζοντας το μαχαίρι προς την μεριά του αντίχειρα.
Κρέας φάγαμε αρκετό, φτάνει, εμείς άλλωστε δεν είμαστε και του πολύ κρέατος. Η ιδέα για κάτι άλλο ήρθε από περιοδικό μεγάλου Σ/Μ, προσαρμόστηκε στις ανάγκες της οικογένειας, γευστικά και ποσοτικά και ιδού το αποτέλεσμα!!Στιφάδο το διαφορετικό!!
Ας το φτιάξουμε λοιπόν
Τα υλικά μας
250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού λάδι
3/4 κονσέρβας ψιλοκομμένα ντοματάκια
20-25 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
4 κουταλιές μηλόξυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
Διαδικασία
-
Βράζουμε τα φασόλια τόσο όσο να κρατάνε. Τα σουρώνουμε κι αφήνουμε να μας περιμένουν.
-
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βουτάμε σε ζεματιστό νερό.
-
Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι, το κρεμμύδι σχεδόν χοντροκομμένο και αφήνουμε να βράσει λίγο, προσθέτουμε το λάδι και τα φύλλα δάφνης και σοτάρουμε ελαφρά.
-
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και σβήνουμε με το ξύδι.
-
Μόλις η σάλτσα μας βράσει λίγο προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε.
-
Αφήνουμε να βράσουν λίγο και προσθέτουμε και τα φασόλια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό ζεστό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα.
-
Το συνοδεύσαμε με παντζάρια σαλάτα ελιές καλαμών και κρασί ροζέ Κρητικό!!!
-
Τα κρεμμυδάκια μπορούμε να τα βουτήξουμε ακαθάριστα μέσα σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και μετά με ψαλίδι να κόψουμε τη ρίζα τους και να αφαιρέσουμε τα φλούδια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το "κλάψιμο". Εγώ τα καθάρισα γιατί ήθελα να βλέπω αν είναι γερά γιατί με περιμένανε καιρό τώρα σε κάποιο κουτί.
ΥΛΙΚΑ
-
500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή λαιμό κομμένο σε μερίδες
-
2 λουκάνικα από αγριογούρουνο ή απλά χοιρινά
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
-
1 καρότο κομμένο σε φετάκια
-
2-3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
-
1 φλιτζάνι λάδι
-
2 φύλλα δάφνης
-
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-
αλάτι, πιπέρι
-
1 πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε νερό της βρύσης όλο το βράδυ ή για 3 ώρες τουλάχιστον. Τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό για μία ώρα περίπου (να κρατάνε λίγο). Aχνίζουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα μέχρι να σφίξει το κρέας. Aλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το κρέας με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρέας τα βρασμένα φασόλια (σουρωμένα), το πράσο, το καρότο, το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ (αραιωμένο σε λίγο νερό). Kόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα ροδίζουμε σε στεγνό τηγάνι. Πετάμε το περιττό λίπος και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Tip: Σε πολλά μέρη, μέσα στη φασολάδα προσθέτουν και χοιρινό ή λουκάνικα ή και τα δύο. Το φαγητό αυτό με τη γήινη γεύση και τα ορεινά υλικά θυμίζει αρκετά το γαλλικό cassoulet ή τις γάστρες των Βάσκων. Θρεπτικό και... θερμιδοφόρο, είναι το καλύτερο «καύσιμο» για τους περιπατητές των βουνών. Βάλτε λουκάνικα ριγανάτα ή καραμανλίδικα, με πορτοκάλι ή πράσο, φασόλια μικρά ή μεγάλα και χοιρινό κρέας από λαιμό με το λιπάκι του. Όχι τσιγκουνιές στο σέλινο. Ξερά φασόλια με λουκάνικα |
Παέγια με θαλασσινά
Είναι ίσως το πιο πλούσιο ρύζι που υπήρξε ποτέ. Με κοτόπουλο, χοιρινό και διάφορα θαλασσινά. Ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει και μπορείς να προγραμματίσεις για ξεχωριστά βράδια με επίσημους καλεσμένους.
Συστατικά
-
400 γρ. ρύζι καρολίνα ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
2 πιπεριές κόκκινες
-
400 γρ. ντομάτες κομμένες χωρίς φλούδα και σπόρους
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 κοτόπουλο καθαρισμένο, σε κομμάτια
-
250 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους
-
250 γρ. κυδώνια (όστρακα)
-
8 μεγάλες γαρίδες
-
8 κ.σ. ελαιόλαδο
-
200 γρ. αρακάς
-
3 κλωστούμε κρόκο Κοζάνης
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γ. πάπρικα
-
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
-
1 λεμόνι
Τρόπος μαγειρέματος
1 Σε βαθύ τηγάνι, ζέστανε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σόταρε πρώτα το κοτόπουλο να πάρει χρώμα
2 Βγάλε από το τηγάνι και αλατοπιπέρωσε. Κράτησε σε ζεστό μέρος
3 Κάνε το ίδιο με το χοιρινό και άφησε επίσης στην άκρη
4 Στη συνέχεια σόταρε τα κυδώνια μέχρι να ανοίξουν και όσα δεν ανοίξουν πέταξέ τα
5 Τέλος, σόταρε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα. Αφαίρεσε και κράτησε ζεστά
6 Σε μετρία φωτιά και στο ίδιο λάδι βάλε το κρεμμύδι. Συμπλήρωσε τις ντομάτες, τον αρακά και συνέχισε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη
7 Ανακάτεψε τον κρόκο Κοζάνης με την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη να γίνουν το μείγμα μπαχαρικών σου
8 Βάλε το ζωμό και άσε τον να πάρει μια βράση. Πρόσθεσε εκεί το ρύζι και ανακάτεψε. Άφησε να σιγοβράσει και να τραβήξει τον περισσότερο ζωμό
9 Πρόσθεσε το μείγμα μπαχαρικών σου στο ρύζι και τέλος την πιπεριά σε λωρίδες
10 Ρίξε όλα τα υλικά μαζί, το ρύζι, το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα θαλασσινά και σκέπασε καλά με αλουμινόχαρτο
11 Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC και άφησε την παγία να ψηθεί για 15 λεπτά.
12 Σέρβιρε ζεστή γαρνιρισμένη με φέτες λεμόνι
Ρεβύθια ελεύθερα αλλά και παντρεμένα!
Χρειαζόμαστε:
½ κιλό ρεβίθια ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
1 με 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 με 2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
ντομάτα χυμό
αλάτι (χοντρό και ψιλό), πιπέρι
λάδι
ρυζάκι (ζυμαρικό) ή μανέστρα ότι προτιμάτε..
Ας τα φτιάξουμε:
Βάζουμε τα ρεβίθια από το βραδύ σε ζεστό νερό με χοντρό αλάτι να πάρουν το μπανάκι τους και το πρωί τα ξεπλένουμε ένα – δύο χέρια και τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές και όταν πια δεν χρειάζεται άλλο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το χυμό ντομάτας τις πιπεριές και βράζουμε για περίπου μιάμιση ώρα.
Δοκιμάζουμε να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι.
Παρατηρήσεις:
- Αρκετοί (ανάμεσα σε αυτούς και οι γονείς μου) αφού ξεπλύνουν τα ρεβίθια, τα τρίβουν σε μία πετσέτα, ώστε μεγάλο μέρος από αυτά να ξεφλουδιστεί και όταν μαγειρεύονται να χυλώνουν, εγώ τα προτιμώ σαν σούπα και έτσι δεν εφαρμόζω το στάδιο αυτό.
- Επίσης μετά το ξάφρισμα, μπορείτε να χύσετε το νερό και να συνεχίσετε τη διαδικασία με νέο νερό.
Kαι το στάδιο αυτό το παραλείπω.
- Τα ρεβίθια είναι ως επί το πλείστον χειμωνιάτικο φαγητό, άρα την πιπερίτσα που να τη βρούμε;;; Φυσικά στην κατάψυξη, όπως είναι παγωμένη την ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας απλώς την αφαιρούμε.
- Αγαπημένη συνοδός που δεν την αποχωρίζομαι ποτέ είναι η φέτα…. Εσείς μπορείτε να μεγαλώσετε την παρέα προσθέτοντας και ζυμωτό ψωμάκι.
Σε περίπτωση που μας περισσέψουν αρκετά και δεν θέλουμε να ξαναφάμε το ίδιο φαγητό δεύτερη μέρα, μπορούμε απλά να κάνουμε ένα ωραιότατο προξενιό με ζυμαρικό. Συνήθως προτιμώ ρυζάκι, αλλά και η μανέστρα καλή είναι
Ζεσταίνουμε τα ρεβίθια μας και όταν πάρουν μία βράση ρίχνουμε περίπου το 1/3 από το πακέτο (εξαρτάται βέβαια και πόσα ρεβίθια μας περίσσεψαν) και βράζουμε ελέγχοντας συχνά πυκνά μην σωθεί το νερό και κολλήσει το φαγητό μας.
Αν δούμε ότι δεν έχει μείνει πολύ νερό, ενώ δεν έχει βράσει ακόμα το ζυμαρικό μας, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια.
Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Όταν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, καλό θα είναι να έχει μείνει λίγο ζουμάκι στο φαγητό μας, γιατί τα ζυμαρικά θα τραβήξουν αρκετό, ακόμη και αφού τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ελπίζω το προξενιό να είναι πετυχημένο και να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς να φάμε ακόμα καλύτερα!!!!!!
Ταμπουλέ σαλάτα, κοινώς μαϊντανοσαλάτα
Ταμπουλέ, μία πεντανόστιμη και πολύ δροσερή σαλάτα και ένας πολύ ωραίος τρόπος για να δοκιμάσουμε το πλιγούρι!
Υλικά
1 ποτήρι πλιγούρι ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ μουσκεμένο για 15 λεπτά σε 2 ποτήρια νερό
3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους (χωρίς σπόρια)
1 μεγάλο αγγούρι σε κύβους (χωρίς σπόρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
2 μάτσα μαϊντανός ψιλ/νος
λίγα φύλλα δυόσμου ψιλ/να
1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
ελαιόλαδο αρκετούτσικο με το μάτι
αλάτι
χυμός 2 λεμονιών (μας αρέσουν τα ...ξινά)
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε κρύο νερό για 15 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το στραγγισμένο πλιγούρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.
Η ποσότητα είναι αρκετά γενναία, μειώνουμε αν θέλουμε τα υλικά.
Το σίγουρο είναι ότι υπερτερεί ο μαϊντανός και για αυτό πολλοί την λένε μαιντανοσαλάτα!
Φάβα παντρεμένη
Περιγραφή συνταγής Ένα παραδοσιακό και πεντανόστιμο πιάτο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μεσογειακού τύπου!
Συστατικά συνταγής
-
1/2 κιλό φάβα ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
1 ολόκληρο κρεμμύδι
-
λίγο αλάτι
Για το πάντρεμα
-
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 φύλλα δάφνης
-
2 κουτ.σουπας παρθένο ελαιόλαδο + έχτρα για το σερβίρισμα
-
λιαστή ντομάτα
Οδηγίες συνταγής
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την φάβα και προσθέτουμε νερό ώσπου να καλυφθεί (περίπου 1 λίτρο). Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης. Κατά την διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του νερού με μία κουτάλα και ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσει. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν χυλώσει καλά, την αλέθουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο μπλέντερ (πάντρεμα). Σερβίρουμε τη φάβα μας ζεστή ή κρύα προσθέτοντας λιαστή ντομάτα και ελαιόλαδο.
Διάρκεια: 1 1/2 ώρα
Πρόταση για ποτό
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρακί ή τσίπουρο
ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ
Περιγραφή συνταγής Μια χρήσιμη σαλάτα για τον οργανισμό μας που θα διακοσμήσει όμορφα το τραπέζι μας. Γεύση και υγεία μαζί σ’ ένα πιάτο κι ένας υπέροχος τρόπος να απολαμβάνετε τις Συστατικά συνταγής
-
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
-
3 κλωνάρια Σίλερ κομμένα σε φετούλες
-
½ αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
-
½ φλιτζάνι ελιές ροδέλες φιλέτο
-
1 φλιτζάνι χοντρές φακές ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 φύλλο δάφνης
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Οδηγίες συνταγής
Βράζουμε τις φακές για 35 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο. Μόλις γίνουν τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ψιλοκόψουμε όλα τα λαχανικά θα τα βάλουμε σε μια σαλατιέρα και θα τα αλατίσουμε ελαφριά. Θα αδειάσουμε τις φακές πάνω από τα λαχανικά και θα χτυπήσουμε το λάδι μαζί με το ξίδι σ’ ένα μπολάκι. Ραντίζουμε τη σαλάτα μας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Φασόλια χάντρες με λουκάνικα στο φούρνο
Υλικά
500γρ.χάντρεςφασόλια ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
2μεγάλαχωριάτικαλουκάνικα
3πιπεριέςΦλωρίνης
2κρεμμύδιαξεράψιλ/να
2σκελίδεςσκόρδο
3μεγάλεςπατάτεςσεκύβους
1κουτίκονκασέντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,μπούκοβογλυκό
λίγο θυμάρι, ελάχιστη ρίγανη
Εκτέλεση
Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια μου, βράζω την άλλη μέρα, ξαφρίζω καλά και πετάω το νερό της πρώτης βράσης.
Τα βράζω για 40 λεπτά και τα σουρώνω.
Σε βαθύ τηγάνι στο ελαιόλαδο, σοτάρω τα λουκάνικα, μόλις πάρουν χρωματάκι ρίχνω τις πατατούλες και μετά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και στο τέλος το κονκασέ. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μπούκοβο γλυκό ή καυτερό κατά βούληση, το θυμαράκι και τη ρίγανη. Αφήνω να δέσουν τα υλικά μου με την σάλτσα και αποσύρω.
Σε πυρέξ αδειάζω τα φασόλια, από πάνω το περιεχόμενο του τηγανιού, προσεκτικά ανακατεύω να μην λιώσουν τα φασόλια, ρίχνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω και ψήνω για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς
ΨΙΛΟΦΑΣΟΛΑ (ΠΡΑΣΙΝΑ) ΣΟΥΠΑ
Μια απλή αλλά άκρως γευστική σουπίτσα με πράσινα φασόλια (όσπρια)
Τι χρειαζόμαστε:
-
250γρ φασόλια πράσινα (όσπρια) ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
-
1 κρεμμύδι στο μούλτι
-
1 φλιτζανάκι χυμό τομάτας
-
λάδι
-
αλάτι
Πως το κάνουμε:
-
Βάζουμε τα φασόλια μας σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό (περίπου ως τη μέση της κατσαρόλας) και τα βράζουμε
-
Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα φασόλια αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια ο φλοιός τους τον οποίο τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα (αν δεν καταφέρετε να αφαιρέσετε όλο τον φλοιό, μην αγχώνεστε)
-
Όταν τελειώσουμε με αυτή την διαδικασία προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι, την τομάτα, το αλάτι και αν χρειαστεί λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σουπίτσα μας
Λίγα μυστικά ακόμα
Το καλό με αυτά τα φασόλια είναι ότι δεν χρειάζονται μούλιασμα, είναι πολύ γευστικά και τα τρώνε κι αυτοί που δεν τρώνε όσπρια!
Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ, και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
-
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου
Γίγαντες πλακί
συστατικά
μισό κιλό φασόλια γίγαντες ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένος χυμός τομάτας και λίγη φρέσκια τομάτα ή κονσέρβα
3 κοτσάνια σέλινο
μισό ματσάκι μαϊντανός
2-3 μέτρια καρότα
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι
οδηγίες
Μουλιάζετε τα φασόλια στο νερό αποβραδίς. Την επόμενη ημέρα, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μισογίνουν κι έπειτα τα στραγγίζετε. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο προσθέτοντας το σέλινο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα καρότα -τα οποία έχετε κόψει σε ροδέλες ή σε κυβάκια- και τη συμπυκνωμένη τομάτα, που έχετε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι. Όταν όλα αυτά πάρουν μια βράση, βάζετε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη τομάτα που έχετε κόψει σε φέτες, και από πάνω τη σάλτσα με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύετε όσο χρειάζεται. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.
Μπομπότα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
500 γρ. αλεύρι άσπρο
30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι στεγνή
1/2 λίτ. ζεματιστό νερό
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 γερή κουταλιά μέλι
1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
100 γρ. σταφίδες μαύρες
Εκτέλεση Bάλτε στο μπόλ του ζυμώματος ή στο μίξερ το καλαμποκίσιο αλεύρι και περιχύστε το με το ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε να βραχεί όλο και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Συνεχίστε με την κανονική διαδικασία. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή. Πλάστε το ψωμί σε ταψάκι Νο 30. Λαδώστε το χωρίς τσιγγουνιά και πασπαλίστε το με σουσάμι. Πατήστε τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα. Αλείψτε την επιφάνεια με ζεστό νερό, πασπαλίστε σουσάμι και πατήστε με τις παλάμες. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το ψωμί γύρω γύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω. Αφήστε αχάραχτο το κέντρο. Αφήστε το να ανέβει, και ψήστε ως συνήθως. Τρώγεται πολύ ωραία ζεστό ή χλιαρό, είναι όμως καταπληκτικό μετά από δύο τρεις μέρες.
Καλαμποκόψωμο
Υλικά με Μπέϊκιν Πάουντερ
1 κούπα καλαμποκάλευρο ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας μαργαρίνη ή λάδι
1 αυγό
1 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
Υλικά με Μαγιά
1 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά μαγιά
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα νερό
1 αυγό
1/3 κούπας λάδι ή μαργαρίνη
1 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο και ψιλικομμένο
Άτομα: 9-12 (με μπέικιν πάουντερ), 16 (με μαγιά)
Χρόνος προετοιμασίας: 5' (με μπέικιν πάουντερ), 1 ώρα (με μαγιά)
Χρόνος ψησίματος: 20'-25' (με μπέικιν πάουντερ), 30'-35' (με μαγιά)
Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα μαζί τα στερεά υλικά, της κάθε συνταγής, εκτός από το καλαμπόκι, στο μπολ του μίξερ. Προσθέστε τα υγρά υλικά και χτυπήστε τα όλα μαζί 1'. Ρίξτε και ανακατέψτε το καλαμπόκι. Αδειάστε και στρώστε το μίγμα σε μια πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ψωμιά 22x10x7 εκ. Ψήστε το ψωμί με το μπέικιν πάουντερ αμέσως, σε φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου, για 20'-25' ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Το ψωμί με τη μαγιά σκεπάστε το με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήστε το στους 210 βαθμούς Κελσίου 30'-35', ώσπου να πάρει καστανό γλυκό χρώμα η επιφάνεια. Αναποδογυρίστε το σε σχάρα κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Το καλαμποκόψωμο σερβίρεται ελαφρά ζεστό. όσο περισσέψει, φυλάξτε το στην κατάψυξη κλεισμένο σε πλαστική σακούλα. Ζεστάνετέ το ελαφρά πριν το σερβίρετε.
Σχόλια Δύο συνταγές για καλαμποκόψωμο, τη γνωστή μας μπομπότα. Η πρώτη έχει την υφή κέικ, η δεύτερη μοιάζει περισσότερο με ψωμί. Και στις δύο μπορείτε να προσθέσετε 2/3 κούπας σταφίδες ξανθές, για να κάνετε μπομπότα με σταφίδες. Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι "Οι 20 καλύτερες συνταγές για ψωμιά".
1 κουτ. σουπ. βούτυρο
1 αυγό
50 γρ. τυρί μαλακό τριμμένο
1 /2 κουτ. γλ. Αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ
3 τομάτες
6 λουκάνικα
125 γρ. μανιτάρια
1πιπεριά
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. τυρί ρεγκάτο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι